top of page
 • Wat kan ik verder studeren met een secundair diploma in de horeca?
  Wil je graag verder studeren? Na het secundair bieden verschillende onderwijsinstellingen de mogelijkheid aan om verder te studeren: De meeste hotelscholen in Vlaanderen bieden momenteel specialisatiejaren aan. Deze worden in de komende jaren hervormd naar '7de leerjaren'. Het zal dan gaan om bv. kok, barman of grootkeukenkok. Deze 7de leerjaren worden ook in duaal traject aangeboden. Aan de hogeschool kan je een graduaatsopleiding LoReCa of professionele bachelor zoals Hotelmanagement volgen. Het volwassenenonderwijs biedt veel mogelijkheden, perfect combineerbaar met een job. Je bent trouwens nooit te oud om te switchen naar een horecajob, ook al heb je geen horecaopleiding gevolgd in het middelbaar. Je kan je later altijd bijscholen in een Centrum voor Volwassenenonderwijs of bij Syntra. Hier kan je lange of korte cursussen volgen in het avond- of dagonderwijs.
 • Is er een toekomst in de horeca voor mijn kind?
  Onze mooie horecasector heeft niet alleen veel te bieden voor de consument, maar zeker en vast ook voor haar medewerkers. Voordelen horeca Van event manager voor een festival tot barista in een gezellige koffiezaak. In de horeca kan je enorm veel richtingen uit, ook later als je wil doorstromen naar een andere functie. Zelfs buiten de horecasector zullen werkgevers aan je mouw trekken. Je ontvangt direct resultaat van je geleverd werk Je mag dagelijks meegenieten van de fijne sfeer binnen de gezelligste sector die er is! Bovendien deel je dezelfde passie met de rest van je team, mooi toch? Horecaopleidingen focussen sterk op sociale vaardigheden en persoonlijk contact. Ook praktisch gebruik van verschillende talen en ondernemerschap hebben een belangrijke plaats in de opleidingen. Je ontwikkelt jezelf dus continu als mens, zowel in de opleiding als op het veld. Van diversiteit gesproken! In de horeca werk je in een gendergelijke omgeving met verschillende nationaliteiten en culturen. Je komt terecht in een jonge sector met ruimte voor véél creativiteit en innovatie. Denk bv. aan de zero waste trend om samen de klimaatopwarming tegen te gaan. Populaire horecajobs Keuken- en cateringberoepen Afwasser Chef de partie Fastfoodmedewerker Grootkeukenhulpkok Grootkeukenkok Hulpkok Keukenmedewerker Kok chef-kok Traiteur kok Zaalberoepen Barista Bartender Hulpkelner Kelner Maître D’hôtel Sommelier Hotelberoepen Medewerker housekeeping Food & beverage manager Front office manager Manager housekeeping Receptionist Managementberoepen Hotelmanager Manager van logies, restaurant, catering of café Food & beverage manager Front office manager Manager housekeeping
 • Welke beroepen kan ik later doen met een secundair diploma in de horeca?
  Onze mooie horecasector heeft niet alleen veel te bieden voor de consument, maar zeker en vast ook voor haar medewerkers. Van event manager voor een festival tot barista in een gezellige koffiezaak. In de horeca kan je enorm veel richtingen uit, ook als je later wil doorstromen naar een andere functie. Variatie én werkzekerheid dus! Populaire horecajobs Keuken- en cateringberoepen Afwasser Chef de partie Fastfoodmedewerker Grootkeukenhulpkok Grootkeukenkok Hulpkok Keukenmedewerker Kok chef-kok Traiteur kok Zaalberoepen Barista Bartender Hulpkelner Kelner Maître D’hôtel Sommelier Hotelberoepen Medewerker housekeeping Food & beverage manager Front office manager Manager housekeeping Receptionist Managementberoepen Hotelmanager Manager van logies, restaurant, catering of café Food & beverage manager Front office manager Manager housekeeping
 • Doe ik al werkervaring op tijdens een horecastudie?
  Ja, ofwel via duaal leren (waarbij je afwisselend leert op school en op de werkvloer) ofwel via stages (waarbij je het geleerde toepast op de werkvloer) proef je al snel van een toekomst in de horeca. Als je de school verlaat, kan je meteen aan het werk of verder studeren en, wie weet, je eigen horecazaak openen! Wil je meer informatie over duaal leren? Ga via onderstaande knop naar de pagina over horecaopleidingen en scroll naar beneden.
 • Heb ik een diploma nodig om in de horeca te werken?
  Zoals in elk beroep zal een goede opleiding de basis zijn om te starten, maar vooral ook om door te groeien in verschillende jobs. Een diploma zal daarnaast altijd invloed hebben op de functie die je uitoefent en dus ook je loon.
 • Hotelschool, wat houdt het in?
  Als je voor hotelschool kiest, kies je sowieso voor een brede opleiding waarmee je nog alle kanten op kan. In de 1ste graad leer je tijdens de keuze-uren (differentiatie-uren en basisopties) al wat horeca inhoudt, maar daarnaast krijg je zoals elke leerling vooral algemene vakken. Vanaf de 2de graad kies je echt een studierichting zoals Restaurant & Keuken (arbeidsmarktgericht) of Horeca (ook gekend als Hotel, dubbele finaliteit). Op het menu staan algemene vakken zoals talen, toegepaste wiskunde, economie… en veel praktijkuren. Tijdens praktijklessen leer je bijv. zaal- en keukentechnieken, drankenkennis, klantencommunicatie, etc. Veel hotelscholen hebben een didactisch restaurant dat leerlingen mee uitbaten, in andere scholen kunnen leerlingen meedraaien op de werkvloer dankzij duaal leren of stages. Wist je trouwens dat je niet heel het land moet doorkruisen om een horecaopleiding te volgen? In Vlaanderen zijn er 33 secundaire scholen die horecastudies aanbieden.
 • Hoeveel kost een horecaopleiding in het secundair onderwijs?
  De kosten van een horecaopleiding verschillen van school tot school. Naast de boekenkost die je in elke richting betaalt, moet je vaak ook keuken- en zaalkledij aankopen. Daarnaast is er ook de aankoop of huur van bijv. messensets, de ingrediëntenkost van de praktijklessen of de kost van een maaltijd die je op school of in het didactisch restaurant eet. Hier zal de school van je voorkeur je zeker een raming van kunnen maken.
 • Welke vakken zijn er in een horecaopleiding?
  Zowel in de dubbele finaliteit (vroegere TSO) als arbeidsmarktfinaliteit (vroegere BSO) is er naast de praktijkuren ook aandacht voor theoretische vakken. Al zit daar uiteraard wel een verschil in. In de arbeidsmarktfinaliteit wordt de vaktechnologie geïntegreerd in de praktijklessen en wordt een deel van de theoretische vakken als maatschappelijke vorming gegeven. In de dubbele finaliteit is er meer aandacht voor de theoretische vakken, dit vooral op vlak van taal (Nederlands, Frans, Engels en Duits), algemene vorming en vaktechnologie. In beide finaliteiten hebben economisch inzicht, ondernemerschap en sociale vaardigheden een belangrijke plaats.
 • Wanneer moet ik me inschrijven in de hotelschool?
  Je kan een lijst met alle secundaire hotelscholen vinden op onze website met de link naar hun website. Ben je minstens 15 jaar en wil je aan duaal leren doen? Dat kan want vanaf je 15e geldt de deeltijdse leerplicht. Duaal leren biedt een combinatie van opleiding op school én op de werkplek. Dit opleidingstraject is mogelijk in sommige Vlaamse hotelscholen, maar hoofdzakelijk in Centra Leren & Werken (Centra voor Deeltijds Onderwijs en Syntra-campussen) of buitengewoon secundair onderwijs*. Ook in het buitengewoon secundair onderwijs zijn er heel wat opleidingen die je een mooie toekomst in onze sector bieden. Dit kan, afhankelijk van het aanbod van de school, in een voltijds of duaal traject. Uiteraard steeds met de gepaste ondersteuning en begeleiding. Scroll naar het gedeelte over duaal leren op de pagina over horecaopleidingen (via de knop hieronder) voor meer informatie over duaal leren.
 • Kan ik me nog inschrijven voor een horecastudie in de 2de of 3de graad?
  Onze opleidingen zijn een combinatie van kennis en vaardigheden die elkaar in een logische volgorde opvolgen. Er zal dus altijd een extra inspanning nodig zijn om wat achterstand in te halen. Maar waar een wil is, is een weg! Eens je de passie te pakken hebt, zullen motivatie en inzet niet ver te zoeken zijn en kan je zeker en vast nog de richting van de horeca inslaan! Inschrijven voor een horecastudie vanaf de 3de graad ligt iets moeilijker omdat er dan stage gevolgd wordt. Wat we aanraden is dat je daarvoor al zeker een studentenjob in de horeca doet om op kortere termijn extra competenties op te doen. Dan komt dat zeker goed!
 • Welke scholen bieden een horecastudie aan?
  Er zijn 33 secundaire hotelscholen in Vlaanderen. Je moet dus zeker niet het hele land doorkruisen! Op onze website vind je een lijst met deze scholen en een link naar hun website. Ben je minstens 15 jaar en wil je aan duaal leren doen? Dat kan want vanaf je 15e geldt de deeltijdse leerplicht. Duaal leren biedt een combinatie van opleiding op school én op de werkplek. Dit opleidingstraject is mogelijk in sommige Vlaamse hotelscholen, maar hoofdzakelijk in Centra Leren & Werken (Centra voor Deeltijds Onderwijs en Syntra-campussen) of buitengewoon secundair onderwijs*. Ook in het buitengewoon secundair onderwijs zijn er heel wat opleidingen die je een mooie toekomst in onze sector bieden. Dit kan, afhankelijk van het aanbod van de school, in een voltijds of duaal traject. Uiteraard steeds met de gepaste ondersteuning en begeleiding. Scroll naar het gedeelte over deeltijds onderwijs op de pagina over horecaopleidingen voor meer informatie en een lijst met alle deeltijdse scholen.
 • Kan ik later op het schooljaar nog aansluiten bij een horecastudie?
  Overstappen naar een andere opleiding is gereglementeerd binnen de overheid, maar het is niet onmogelijk. In sommige gevallen zal de klassenraad een advies moeten geven. Neem best eens contact op met je school naar keuze.
 • Moet ik op internaat als ik een horecastudie wil volgen?
  Er zijn een aantal scholen met internaten, maar dat is zeker niet noodzakelijk. De 33 Vlaamse hotelscholen liggen mooi verspreid zodat er ook altijd wel eentje bij jou in de buurt te vinden is.
 • Zijn er ook centra voor Leren& werken waar ik een horecaopleiding kan volgen?
  De vroegere deeltijdse opleidingen worden in de modernisering hervormd naar duale opleidingen. In verschillende centra voor Leren & Werken zijn er duale horecaopleidingen. Deze opleidingen zijn een combinatie van opleiding op school én op de werkplek. Duaal leren is ook mogelijk in sommige Vlaamse hotelscholen, maar hoofdzakelijk in Centra Leren & Werken (Centra voor Deeltijds Onderwijs en Syntra-campussen) of buitengewoon secundair onderwijs*. ​ Ook in het buitengewoon secundair onderwijs zijn er heel wat opleidingen die jou/je kind een mooie toekomst in onze sector bieden. Dit kan, afhankelijk van het aanbod van de school, in een voltijds of duaal traject. Uiteraard steeds met de gepaste ondersteuning en begeleiding. Scroll naar beneden op de pagina over horecaopleidingen voor meer informatie over duaal leren.
 • Kan ik een horecastudie volgen in het buitengewoon secundair onderwijs?
  Ja dat kan, in het buitengewoon secundair onderwijs zijn er heel wat opleidingen die jij/je kind kan volgen en hem/haar/hen een mooie toekomst in de horecasector bieden. Dit kan, afhankelijk van het aanbod van de school, in een voltijds of duaal traject. Uiteraard steeds met de gepaste ondersteuning en begeleiding.
 • Is er een hotelschool bij mij in de buurt?
  Er zijn 33 secundaire hotelscholen in Vlaanderen die een horecastudie aanbieden. Je moet dus zeker niet het hele land doorkruisen! Op onze website vind je een lijst met alle scholen en een link naar hun website. Ben je al 15? Dan begint de deeltijdse leerplicht. Dan kan je ook kiezen voor een school die een duale opleiding aanbiedt. Deze vorm van onderwijs is een combinatie van opleiding op school en op de werkplek. Duaal leren is mogelijk in sommige Vlaamse hotelscholen, maar hoofdzakelijk in Centra Leren & Werken (Centra voor Deeltijds Onderwijs en Syntra-campussen) of buitengewoon secundair onderwijs. Bij het buitengewoon secundair onderwijs kan je kiezen voor een voltijds of duaal traject (combinatie van opleiding op school en op de werkplek). Uiteraard steeds met de gepaste ondersteuning en begeleiding. Ga naar het gedeelte duaal leren op de pagina met horecaopleidingen voor meer informatie.
 • Wat als de horecastudie toch niets voor mijn kind/mij blijkt te zijn?
  Door de brede basis in de opleiding is een overstap naar een andere richting nog altijd mogelijk. De meerwaarde is dan ook dat je kind geleerd heeft om zijn/haar/hun eigen potje te koken en een basis klantvriendelijkheid en extra sociale vaardigheden heeft meegekregen. Daarnaast zijn discipline, flexibiliteit en teamwork sleutelwoorden in onze opleidingen.
 • Is een horecaopleiding niet te specifiek?
  Naast de praktijklessen is er veel aandacht voor talen, sociale vaardigheden, economisch inzicht en ondernemerschap. Praktijk wordt gekoppeld aan een brede basis zodat je nog alle kanten uit kunt. Bovendien heeft elke leerling in de 1ste graad dezelfde algemene vakken want daar kies je nog niet voor een specifieke studierichting, maar kom je in de A- of B-stroom terecht. Dat is afhankelijk van of je een getuigschrift basisonderwijs ontvangen hebt (A) of niet (B). Het verschil is dat voor leerlingen in de B-stroom de leerstof van het lager onderwijs herhaald wordt en er iets meer basisoptie-uren worden vrijgemaakt.
 • Wordt er extra begeleiding voorzien als mijn kind start via zij-instroom?
  De meeste scholen zullen voor zij-instromers een buddy voorzien om zo sneller op te starten in de nieuwe richting. Het is altijd een goed idee om een studentenjob te zoeken in de horeca om zo sneller competenties te verwerven en dus sneller mee te zijn in de opleiding. Door te werken leer je ook de juiste attitudes om op verder te bouwen.
 • Welke opleidingen kan ik volgen in het secundair onderwijs?
  In de 1ste graad van het secundair onderwijs kies je nog geen specifieke studierichting, maar bereid je je wel al voor op een richting via de keuze-uren (differentiatie-uren en basisopties) in de A- of B-stroom. Vanaf de 2de graad kan je uit veel verschillende richtingen kiezen binnen 8 verschillende domeinen én binnen 3 verschillende finaliteiten (arbeidsmarktgericht, doorstroomgericht of dubbele finaliteit): Economie & Organisatie Sport STEM Voeding & Horeca Kunst & Creatie Land- en Tuinbouw Taal & Cultuur Maatschappij & Welzijn Alle richtingen voor de 2de en 3de graad per domein vind je op Onderwijskiezer. Al gedacht aan een horecastudie?
 • Welke studiekeuze past bij mijn kind?
  Je kind gaat naar het secundair of verandert in de 2de of 3de graad van school. Een grote stap waar je als ouder de juiste ondersteuning wil bieden, maar hoe begin je hieraan? Wij hebben informatie en handige tools verzameld die je hierbij helpen. Gebruik onze gids speciaal voor ouders met informatie, checklists en invulblaadjes om uit te zoeken welke studie bij hem/haar/hen past. Download het op de pagina met informatie voor ouders. In de 1ste graad van het secundair onderwijs kies je nog geen specifieke studierichting, maar bereid je je wel al voor op een richting via de keuze-uren (differentiatie-uren en basisopties) in de A- of B-stroom. Vanaf de 2de graad kan je uit veel verschillende richtingen kiezen binnen 8 verschillende domeinen én binnen 3 verschillende finaliteiten (arbeidsmarktgericht, doorstroomgericht of dubbele finaliteit): Economie & Organisatie Sport STEM Voeding & Horeca Kunst & Creatie Land- en Tuinbouw Taal & Cultuur Maatschappij & Welzijn Alle richtingen voor de 2de en 3de graad per domein vind je op Onderwijskiezer.
 • Welke studiekeuze past bij mij?
  Ga je naar de 1ste graad van het secundair? Dan moet je nog geen specifieke richting kiezen. Dat gebeurt pas vanaf de 2de graad. In de 1ste graad ga je naar de A- of B-stroom en krijg je naast algemene vakken (wiskunde, talen…) ook enkele keuze-uren. Hier kan je een vak/vakken kiezen die je interesseren om er alvast meer over te leren en je al wat voor te bereiden op de 2de graad. Vanaf de 2de graad kan je uit veel verschillende richtingen kiezen binnen 8 verschillende studiedomeinen én binnen 3 verschillende finaliteiten (arbeidsmarktgericht, doorstroomgericht of dubbele finaliteit): Economie & Organisatie Sport STEM Voeding & Horeca Kunst & Creatie Land- en Tuinbouw Taal & Cultuur Maatschappij & Welzijn Alle richtingen voor de 2de en 3de graad per domein vind je op Onderwijskiezer.
bottom of page