top of page

Welke studierichting past
bij mijn kind?

Je kind gaat naar het secundair of verandert in de 2de of 3de graad van school. Een grote stap waar je als ouder de juiste ondersteuning wil bieden, maar hoe begin je hieraan? Krijg inzicht in de structuur van het secundair onderwijs en gebruik onze tips, tricks én tools om een goede match te vinden
tussen een studiekeuze en je kind.

 Gids voor ouders: 
 mijn kind & het secundair

Downloaden maar!

Vanbasisnaarsecundair.be ontwikkelde een avontuurlijk, online spel voor je kind dat

 interesses verbindt met studiedomeinen van het secundair onderwijs

Ontdek samen kwaliteiten en interesses

Als ouder wil je dat je kind gelukkig is. Je weet natuurlijk goed genoeg hoe belangrijk het is om een job te beoefenen die je leuk vindt, die bij je past. Dus, begin bij het begin: ga samen met je kind op zoek naar de kwaliteiten en interesses en ontdek zo -met een open blik- welke studiekeuze de juiste match is.

Al aan een horecastudie gedacht?

Bram en Gill zijn twee leerlingen die voor hotelschool kozen. Zij hebben er nog geen seconde spijt van gehad. 😉

Er staat een mooie toekomst op
jouw kind te wachten dankzij:

1

Horecaopleidingen focussen sterk op sociale vaardigheden en persoonlijk contact. Ook praktisch gebruik van verschillende talen en ondernemerschap hebben een belangrijke plaats in de opleidingen. Je ontwikkelt jezelf dus continu als mens, zowel in de opleiding als op het veld.

2

Je komt terecht in een jonge sector met ruimte voor véél creativiteit en innovatie. Denk bv. aan de zero waste trend om samen de klimaatsopwarming tegen te gaan.

3

Je mag dagelijks meegenieten van de fijne sfeer binnen

de gezelligste sector die er is! Bovendien deel je dezelfde passie met de rest van je team, mooi toch?

4

Van event manager voor een festival tot barista in een gezellige koffiezaak. In de horeca kan je enorm veel richtingen uit, ook later als je wil doorstromen naar een andere functie. Zelfs buiten de horecasector zullen werkgevers aan je mouw trekken.

Download onze gids speciaal voor ouders: 'Mijn kind & het middelbaar'. Leer hoe de structuur van het secundair onderwijs werkt en gebruik onze tips, tricks én tools

om een goede match te vinden tussen een studiekeuze en je kind.

Vind een hotelschool dicht bij jou

Vlaanderen telt 33 secundaire hotelscholen. Voor elke creatieve doener is er wel ergens een geschikte horecaopleiding en school te vinden. Je kind hoeft dus niet het hele land te doorkruisen.

Informatie voor ouders 2 (canva).jpeg

Werk gegarandeerd

De horecasector biedt een enorm breed palet aan toffe beroepen aan.

Je mag er dus zeker van zijn dat je kind aan een job geraakt en later kan doorgroeien of doorstromen naar andere beroepen indien gewenst.

"

Voor de keuken ben ik altijd op zoek naar leergierige profielen. Naar mensen die niet alleen bezig zijn met zichzelf, maar ook willen weten waar anderen mee bezig zijn. Mensen die leren
met hun ogen.

Ann-Sophie - uitbater en chefkok Ansoler

"

Wat voor ons belangrijk is: mensen die open zijn, warm zijn, aandacht hebben voor andere mensen en empathisch zijn.

Ben - uitbater De Ganzerick

FAQ

Hoeveel kost een secundaire horecaopleiding?

De kosten van een horecaopleiding verschillen van school tot school, maar het is zeker niet de goedkoopste opleiding. Het kan gaan om een deel van de ingrediëntenkost voor een les of de kost van een maaltijd die op school wordt gegeten. Het is vaak een verplichting om ook op regelmatige basis zelf te eten in het didactisch restaurant. Ook dat heeft uiteraard een kost. Hier zal de school van je voorkeur zeker een raming van kunnen maken.

Hotelschool, wat houdt het in?

Als je voor hotelschool kiest, kies je sowieso voor een brede opleiding waarmee je nog alle kanten op kan. In de 1ste graad leer je tijdens de keuze-uren (differentiatie-uren en basisopties) al wat horeca inhoudt, maar daarnaast krijg je zoals elke leerling vooral algemene vakken. Vanaf de 2de graad kies je echt een studierichting zoals Restaurant & Keuken (arbeidsmarktgericht) of Horeca (ook gekend als Hotel, dubbele finaliteit). Op het menu staan algemene vakken zoals talen, toegepaste wiskunde, economie… en veel praktijkuren. Tijdens praktijklessen leer je bijv. zaal- en keukentechnieken, drankenkennis, klantencommunicatie, etc. Veel hotelscholen hebben een didactisch restaurant dat leerlingen mee uitbaten, in andere scholen kunnen leerlingen meedraaien op de werkvloer dankzij duaal leren of stages. Wist je trouwens dat je niet heel het land moet doorkruisen om een horecaopleiding te volgen? In Vlaanderen zijn er 33 secundaire scholen die horecastudies aanbieden. Meer informatie vind je op deze website.

Wat als de horecastudie toch niets voor mijn kind blijkt te zijn?

Door de brede basis in de opleiding is een overstap naar een andere richting nog altijd mogelijk. De meerwaarde is dan ook dat je kind geleerd heeft om zijn eigen potje te koken en een basis klantvriendelijkheid en extra sociale vaardigheden heeft meegekregen. Daarnaast zijn discipline, flexibiliteit en teamwork sleutelwoorden in onze opleidingen.

Wordt er extra begeleiding voorzien indien mijn kind start in zij-instroom?

De meeste scholen zullen voor zij-instromers een buddy voorzien om zo sneller op te starten in de nieuwe richting. Het is altijd een goed idee om een studentenjob te zoeken in de horeca om zo sneller competenties te verwerven en dus sneller mee te zijn in de opleiding. Door te werken leer je ook de juiste attitudes om op verder te bouwen.

bottom of page