top of page

Welke studierichting past bij mij?

Naar het secundair onderwijs 1ste, 2de of 3de graad

Informatie voor jongeren banner (canva).jpg

Ga je van het basis naar het secundair onderwijs? Of verander je van school en richting in de 2de of 3de graad? Dat is een grote stap waar we je graag bij helpen. Begin bij het begin: wat zijn jouw interesses en kwaliteiten? Let's find out!

Speel het online, avontuurlijk spel van vanbasisnaarsecundair.be en ontdek welk studiedomein bij jouw interesses en kwaliteiten past.

Valt een horecastudie in de smaak?

Denk je dat een horecastudie iets voor jou kan zijn? Ontdek hoe Bram en Gill hun richting aan de hotelschool ervaren. 

Droom je er ook van om ooit je eigen hippe cocktailbar of koffiezaak te openen? Of wil je later de coolste evenementen organiserenOnze mooie horecasector wacht op talenten zoals jij. Je kan al voor een horecaopleiding kiezen vanaf 12 jaar of later de switch maken.

 

 

Twijfel je nog welke studiekeuze bij je past en of je passie misschien binnen horeca ligt? Dat is meer dan normaal. Wij helpen je graag op weg met je studiekeuze.

Veel hotelscholen in Vlaanderen

Er zijn veel secundaire scholen in Vlaanderen waar je een horecaopleiding kan volgen. Je moet dus niet het hele land doorkruisen. Weet je niet welke school het beste bij je past?

Check de lijst met scholen en neem alvast een kijkje

op de verschillende websites.

Informatie voor jongeren 2 (canva).jpg

Werken in de horeca?
Da's plezant!

2

3

Je komt terecht in een sector waar je al je creativiteit kan uiten en mee mag nadenken over hoe je dingen kan verbeteren. Denk bv. aan het tegengaan van de klimaatsopwarming met vegan koken. Er zijn veel mogelijkheden in de horeca om je steentje hieraan bij te dragen.

Van diversiteit gesproken! In de horeca is iedereen gelijk. Je werkt samen met mensen uit verschillende landen, van andere culturen en met personen van hetzelfde en andere geslacht.

1

Je mag dagelijks meegenieten van de fijne sfeer binnen de gezelligste sector die er is! Bovendien deel je dezelfde passie met de rest van je team, mooi toch?

En je kan meedoen met leuke challenges. ;-)

 Vier challenges van TikTokker
Aaron De Groeve 

Leerlingen van de hotelschool daagden Aaron uit met 4 challenges, ontdek ze hieronder. Zo zie je maar hoe belangrijk een horecaopleiding is.

Let's talk about numbers!

Wist je dat horecamedewerkers hun job
echt aantrekkelijk vinden?

  • 70% geeft aan dat er veel afwisseling is in de job

  • 2/3de zegt veel plezier te beleven tijdens het werk

  • 70% zegt een goede band te hebben met de baas

  • 2/3de geeft aan zelf inbreng te kunnen hebben
    en hierbij eigen capaciteiten ten volle te benutten

  • 60% geeft aan echt creatief bezig te kunnen zijn in de job

Jobs horeca

Wil je een dagelijkse portie gezelligheid op je bord? Dan ben je bij de horeca op de goede plaats. Onze horecasector laat vele harten sneller slaan. Wil jij hier graag aan meewerken? Dat kan! En wel op veel verschillende manieren.

FAQ

Welke studiekeuze past bij mij?

Ga je naar de 1ste graad van het secundair? Dan moet je nog geen specifieke richting kiezen. Dat gebeurt pas vanaf de 2de graad. In de 1ste graad ga je naar de A- of B-stroom en krijg je naast algemene vakken (wiskunde, talen…) ook enkele keuze-uren. Hier kan je een vak/vakken kiezen die je interesseren om er alvast meer over te leren en je al wat voor te bereiden op de 2de graad. Vanaf de 2de graad kan je uit veel verschillende richtingen kiezen binnen 8 verschillende studiedomeinen én binnen 3 verschillende finaliteiten (arbeidsmarktgericht, doorstroomgericht of dubbele finaliteit): Economie & Organisatie Sport STEM Voeding & Horeca Kunst & Creatie Land- en Tuinbouw Taal & Cultuur Maatschappij & Welzijn Meer informatie vind je op deze website.

Hotelschool, wat houdt het in?

Als je voor hotelschool kiest, kies je sowieso voor een brede opleiding waarmee je nog alle kanten op kan. In de 1ste graad leer je tijdens de keuze-uren (differentiatie-uren en basisopties) al wat horeca inhoudt, maar daarnaast krijg je zoals elke leerling vooral algemene vakken. Vanaf de 2de graad kies je echt een studierichting zoals Restaurant & Keuken (arbeidsmarktgericht) of Horeca (ook gekend als Hotel, dubbele finaliteit). Op het menu staan algemene vakken zoals talen, toegepaste wiskunde, economie… en veel praktijkuren. Tijdens praktijklessen leer je bijv. zaal- en keukentechnieken, drankenkennis, klantencommunicatie, etc. Veel hotelscholen hebben een didactisch restaurant dat leerlingen mee uitbaten, in andere scholen kunnen leerlingen meedraaien op de werkvloer dankzij duaal leren of stages. Wist je trouwens dat je niet heel het land moet doorkruisen om een horecaopleiding te volgen? In Vlaanderen zijn er 33 secundaire scholen die horecastudies aanbieden. Meer informatie vind je op deze website.

Moet ik op internaat als ik een horecastudie wil volgen?

Er zijn een aantal scholen met internaten, maar dat is zeker niet noodzakelijk. De 33 Vlaamse hotelscholen liggen mooi verspreid zodat er ook altijd wel eentje bij jou in de buurt te vinden is. Ontdek alle scholen op onze website.

Is er een hotelschool bij mij in de buurt?

Er zijn 33 secundaire hotelscholen in Vlaanderen die een horecastudie aanbieden. Je moet dus zeker niet het hele land doorkruisen! Op onze website vind je een lijst met alle scholen en een link naar hun website. Ben je al 15? Dan begint de deeltijdse leerplicht. Dan kan je ook kiezen voor een school die een duale opleiding aanbiedt. Deze vorm van onderwijs is een combinatie van opleiding op school en op de werkplek. Duaal leren is mogelijk in sommige Vlaamse hotelscholen, maar hoofdzakelijk in Centra Leren & Werken (Centra voor Deeltijds Onderwijs en Syntra-campussen) of buitengewoon secundair onderwijs. Bij het buitengewoon secundair onderwijs kan je kiezen voor een voltijds of duaal traject (combinatie opleiding op school en op de werkplek). Uiteraard steeds met de gepaste ondersteuning en begeleiding. Ga naar het gedeelte duaal leren op de pagina met horecaopleidingen voor meer informatie.

bottom of page