Een horecastudie, wat houdt het in?
Fijn dat je interesse hebt in het studiedomein 'Voeding en Horeca', want geef toe, in de horeca zal je je niet gauw vervelen!
Benieuwd naar wat het horecaonderwijs voor jou in petto heeft? Lees dan gerust verder.
Werking horecascholen in het secundair onderwijs
Vlaanderen telt 33 horecascholen in het voltijds secundair onderwijs. Voor elke creatieve doener is er dus wel ergens een geschikte horecaopleiding
en school te vinden. Maar hoe zit de algemene werking in elkaar van horecastudies in de hotelscholen?
We duiken er samen met jou even in.
Wil je kind een horecaopleiding volgen? Wees gerust,
Ook dan zal je oogappel leren wanneer WO1 plaatsvond, wat de hoofdstad
van Duitsland is en hoe je in het Frans vraagt waar het toilet is. ;-)
Wist je dat je jezelf kan blijven bijscholen eens je in de horecasector werkt?
Ontdek alle een-/tweedaagse opleidingen van Horeca Forma hier
De modernisering van het secundair onderwijs is doorgevoerd.
Wat houdt dat in?
-
​We spreken van finaliteiten: arbeidsmarktgericht (A), doorstroomgericht (D), dubbele finaliteit (D/A)) in plaats van de vroegere onderwijsvormen (ASO, TSO, KSO, BSO).
-
De jongere behaalt onderwijskwalificatie (= diploma) na het 6de jaar. De 7de leerjaren zijn er om een extra beroepskwalificatie te behalen en te specialiseren.​
1ste, 2de en 3de graad in het horecaonderwijs
Richtingen
A-stroom
B-stroom
1ste graad
Extra informatie
Je gaat naar de 1ste graad en komt terecht in de A- of B-stroom in het voltijds secundair onderwijs (verplicht). Je krijgt dezelfde algemene vakken, maar er zijn ook differentiatie-uren (1ste + 2de leerjaar) en basisopties (2de leerjaar) waar je uit kan kiezen. De differentiatie-uren dienen ter versterking, verdieping of verkenning van bepaalde vakken. De basisopties dienen ter voorbereiding van je studiekeuze die je vanaf de 2de graad moet maken. Een van de basisopties is Voeding & Horeca. Je proeft hier van wat horeca inhoudt en ontdekt zo of het iets voor jou is en zo ja, welke richtingen in de 2de en 3de graad mogelijk zijn.
2de graad
Restaurant & Keuken (A)
Horeca (D/A)
Vanaf de 2de graad kies je een studierichting. Binnen het studiedomein 'Voeding & Horeca' kies je tussen specifieke richtingen zoals 'Restaurant & Keuken' (A) en 'Horeca' (D/A, ook gekend als Hotel). Op het menu staan algemene vakken zoals talen, toegepaste wiskunde, economie... en veel praktijkuren waar je alle vakspecifieke technieken en vaardigheden kan inoefenen.
Restaurant & keuken (A)
Laat je onderdompelen in de werking van keuken en zaalbediening! Je krijgt veel praktijk, maar ook aan algemene vakken is er geen gebrek. Theorie en vaktechnologie zijn grotendeels verweven in de praktijklessen. Er is veel ruimte voor creativiteit, economische én duurzame keuzes. Ook ligt er een sterke focus op de ontwikkeling van sociale vaardigheden en gastvriendelijkheid. Stages geven je een realistische indruk van het bedrijfsleven en ontplooien je talenten nog beter. Je leert al doende!
Horeca (D/A)
Je maakt op een technische en praktische manier kennis met de verschillende taken in de keuken en de zaal. Je helpt mee met maaltijdbereidingen in een professionele keuken, leert gasten op een aangename manier bedienen en krijgt een stevige basis mee van voedings- en menuleer. In drankenkennis kom je alles te weten over de verschillende dranken. Daarnaast ligt de focus sterk op moderne talen, het verwerken van cijfers en het ontwikkelen van sociale vaardigheden en gastvriendelijkheid. Competenties die niet weg te denken zijn uit de sector en het bedrijfsleven in het algemeen.
3de graad
Restaurant & Keuken (A)
Grootkeuken & Catering (A)
Horeca (D/A)
In de 3de graad draait alles om praktijk en proeven van het bedrijfsleven via stages en werkplekleren. Sommige scholen bieden zelfs buitenlandse stageplaatsen aan, waardoor je internationale ervaring kan opdoen. Gastcolleges van experten, zoals wijnspecialisten of koffiesommeliers, geven een extra dimensie aan je opleiding. Je leert niet alleen de kneepjes van het vak, maar ook de culinaire verfijning die deze sector zo uniek maakt.
​
Volgde je in de 2de graad Restaurant & Keuken (A)? Dan kan je in de 3de graad verdergaan in Restaurant & Keuken (A) of kiezen voor Grootkeuken en Catering (A). Als je Horeca (D/A) volgde, kan je overstappen naar de arbeidsmarktgerichte finaliteiten (A) of verdergaan in Horeca (D/A).​​
Grootkeuken & Catering (A)
Je leert maaltijden bereiden voor een groot aantal mensen. De focus ligt op de juiste technieken en materialen en op het maken van gezonde en gebalanceerde menu’s en concepten. Je maakt tijdens deze praktijkgerichte opleiding kennis met menuplanning, voorraadbeheer en duurzaamheid, drie onmisbare vaardigheden in deze sector. Tijdens stages ervaar je hoe het er echt aan toegaat in bedrijfsrestaurants, zorginstellingen en in de evenementensector. Ook een goede communicatie en teamwerk zijn van cruciaal belang.
Studeer je af in ..., dan kan je ... worden:
-
Studeer je af in Restaurant & Keuken, dan kan je hulpkok en/of kelner worden.
-
Studeer je af in Grootkeuken & Catering, dan kan je grootkeukenhulpkok worden.
-
Studeer je af in Horeca, dan kan je kok en/of kelner worden.
Duaal leren
Zolang je nog geen 15 bent en de 1ste graad nog niet hebt afgerond, is voltijds secundair onderwijs je enige optie. Daarna begint de deeltijdse leerplicht en kan je voor duaal leren kiezen. Deze vorm van voltijds onderwijs is een combinatie van opleiding op school en op de werkplek. Duaal leren is mogelijk in sommige Vlaamse hotelscholen, maar hoofdzakelijk in Centra Leren & Werken (Centra voor Deeltijds Onderwijs en Syntra-campussen) of buitengewoon secundair onderwijs*.
7de leerjaren
Vanaf volgend schooljaar breidt het horeca onderwijs uit met nieuwe 7de leerjaren. Deze opleidingen bieden je als student een unieke kans om
je kennis en vaardigheden verder te verdiepen én je helemaal klaar te stomen voor een succesvolle carrière in de horeca of een vervolgopleiding.​
Word expert binnen je vakgebied
​Een 7de leerjaar focust op specifiekere vaardigheden en biedt je de kans om een echte expert te worden binnen een bepaald vakgebied. Of je nu droomt van een carrière als creatieve chef-kok, gastheer/gastvrouw of sommelier, je krijgt alle tools om je verder te ontplooien.
Met een diploma van een 7de leerjaar vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt
Werkgevers hechten veel waarde aan de extra kennis en ervaring die je tijdens dit extra jaar opdoet. Wil je nadien nog verder studeren?
Ook dan geeft een 7de jaar jou een stevige basis om door te groeien.
Er is een verschil in de inhoud en duur van verschillende opleidingen. Niet elke horecaschool zal alle opleidingen aanbieden.
Neem een kijkje op de website van de scholen voor hun aanbod.
7de leerjaren
1 jaar
1 semester
(eventueel een duaal traject)
Kok
Grootkeukenkok
Sommelier
Hotelreceptionist
Chef de partie vis, schaal- en schelpdieren
Chef de partie vlees, wild en gevogelte
Chef de partie groenten, fruit en kruiden
Chef de partie desserten, gebak en brood
Barman
Wat na het secundair onderwijs?
Na het secundair bieden verschillende onderwijsinstellingen de mogelijkheid aan om verder te studeren. Wil je verder studeren of kom je later tot het besef dat de horeca echt iets voor jou is? Wil je jouw eigen restaurant, bar of feestzaal openen? In de horeca doe je veel ervaring op op de werkvloer,
maar met een goede opleiding heb je wel een streepje voor.
Verder studeren
Ook na je 18de kan je nog een horecadiploma behalen.
Dit zijn de opties:
1
Aan de hogeschool kan je een graduaatsopleiding LoReCa of een professionele bachelor zoals Hotelmanagement volgen.
Deze worden momenteel aangeboden bij AP Hogeschool in Antwerpen, Vives in Brugge en Erasmushogeschool in Brussel.
AP Hogeschool
Vives
Erasmushogeschool
2
Het volwassenenonderwijs biedt veel mogelijkheden, perfect combineerbaar met een job. In enkele CVO's kan je ook een duaal traject volgen.
P.S. Horeca Forma betaalt 100% van je inschrijvingsgeld terug aan vaste horecamedewerkers (PC302).
3
Ben je werkzoekend? Dan kan je bij Horeca Forma terecht voor een intensieve, korte werkzoekendenopleiding. Een bartenderopleiding,
opleiding tot hulpkok of hotelreceptionist, ... het kan allemaal. Helemaal gratis trouwens.
4
Wist je dat je bij Horeca Forma ook meer dan 100 verschillende opleidingen kan volgen als horecamedewerker
(of als je tot 1 jaar geleden nog in de horeca hebt gewerkt) om jezelf te professionaliseren?
​
Voor de opstart van je eigen zaak, raden wij de Horeca Vlaanderen startersopleidingen aan.​