top of page

Een horecastudie, wat houdt het in?

Horeca opleidingen banner.jpeg

Fijn dat je interesse hebt in het studiedomein 'Voeding en Horeca', want geef toe, in de horeca zal je je niet gauw vervelen! Benieuwd naar wat het horecaonderwijs voor jou in petto heeft? Lees dan gerust verder.

Wil je kind een horecaopleiding volgen? Wees gerust,

Ook dan zal je oogappel leren wanneer WO1 plaatsvond, wat de hoofdstad

van Duitsland is en hoe je in het Frans vraagt waar het toilet is. ;-)

Voltijds onderwijs

Werking secundair onderwijs 
voor hotelscholen

Vlaanderen telt 33 voltijdse secundaire hotelscholen. Voor elke creatieve doener is er dus wel ergens een geschikte horecaopleiding

en school te vinden. Maar hoe zit de algemene werking in elkaar

van horecastudies in de hotelscholen?

We duiken er samen met jou even in.

Informatie voor ouders 2 (canva).jpeg

Opgelet!

Momenteel zitten we midden in de modernisering van het onderwijs. Stap voor stap worden alle leerjaren van het secundair onderwijs hervormd.

Bijvoorbeeld:

  • We spreken van finaliteiten (arbeidsmarktgericht (A), doorstroomgericht (D), dubbele finaliteit (D/A)) in plaats van onderwijsvormen (ASO, TSO, KSO, BSO).
     

  • Specialisatiejaren in het 7de jaar van de arbeidsmarktgerichte finaliteit (vroegere BSO) worden ook 7de leerjaren genoemd en zijn vrijblijvend.

Op deze website gebruiken we de terminologie van de modernisering.

1ste graad secundair onderwijs

Je gaat naar de 1ste graad en komt terecht in de A- of B-stroom in het voltijds secundair onderwijs (verplicht). Elke leerling krijgt dezelfde algemene vakken, maar er zijn ook differentiatie-uren (1ste + 2de leerjaar) en basisopties (2de leerjaar) waar je uit kan kiezen. De differentiatie-uren dienen ter versterking, verdieping of  verkenning van bepaalde vakken. De basisopties dienen ter voorbereiding van je studiekeuze die je vanaf de 2de graad moet maken. Een van de basisopties is Voeding & Horeca. Je proeft hier alvast van wat horeca inhoudt en ontdekt zo of het iets voor jou is en zo ja, welke richtingen in de 2de en 3de graad mogelijk zijn.

Vanaf 2de graad secundair onderwijs

Studierichting kiezen

Vanaf de 2de graad kiest elke leerling een studierichting. Binnen het studiedomein 'Voeding & Horeca' kan je kiezen tussen specifieke richtingen zoals 'Restaurant & Keuken' (arbeidsmarktgericht) en 'Horeca' (ook gekend als Hotel, dubbele finaliteit). Op het menu staan algemene vakken zoals talen, toegepaste wiskunde, economie... en veel praktijkuren waar je alle vakspecifieke technieken en vaardigheden

kan inoefenen.

Laat je onderdompelen in de werking van keuken en zaalbediening! Je krijgt veel praktijk, maar ook aan algemene vakken is er geen gebrek. Theorie en vaktechnologie zijn grotendeels verweven in de praktijklessen. Er is veel ruimte voor creativiteit, economische én duurzame keuzes. Ook ligt er een sterke focus op de ontwikkeling van sociale vaardigheden en gastvriendelijkheid. Stages geven je een realistische indruk van het bedrijfsleven en ontplooien je talenten nog beter. Je leert al doende!

Restaurant & keuken (A)

Je maakt op een technische en praktische manier kennis met de verschillende taken in de keuken en de zaal. Je helpt mee met maaltijdbereidingen in een professionele keuken, leert gasten op een aangename manier bedienen en krijgt een stevige basis mee van voedings- en menuleer. In drankenkennis kom je alles te weten over de verschillende dranken. Daarnaast ligt de focus sterk op moderne talen, het verwerken van cijfers en het ontwikkelen van sociale vaardigheden en gastvriendelijkheid. Competenties die niet weg te denken zijn uit de sector en het bedrijfsleven in het algemeen.

Horeca (D/A)

Deeltijds onderwjs
Duaal leren

Duaal leren

Zolang je nog geen 15 bent en de 1ste graad nog niet hebt afgerond, is voltijds secundair onderwijs je enige optie. Daarna begint de deeltijdse leerplicht en kan je voor duaal leren kiezen. Deze vorm van voltijds onderwijs is een combinatie van opleiding op school en op de werkplek. Duaal leren is mogelijk in sommige Vlaamse hotelscholen, maar hoofdzakelijk in Centra Leren & Werken (Centra voor Deeltijds Onderwijs en Syntra-campussen) of buitengewoon secundair onderwijs*.

De school waarvoor je kiest, screent jou ook op interesses, motivatie en arbeidsrijpheid en zet optimaal in op begeleiding. Bovendien is elk leerbedrijf (de werkplek) verplicht een erkende leermeester te hebben om je op een professionele manier op te leiden op de werkplek.
 

Voordelen van duaal leren

De voordelen van duaal leren in de horeca zijn talrijk. Ten eerste krijg je de kans om essentiële vaardigheden te ontwikkelen, zoals teamwork, communicatie en klantenservice. Tegelijkertijd leer je ook de eigenheid en uitdagingen van de horecasector kennen. Het biedt een directe overgang van de schoolbanken naar de professionele wereld, wat waardevolle werkervaring oplevert. Of je nu interesse hebt in koken of gastvrijheid, duaal leren in de horeca opent deuren naar verschillende functies.

 

Een echte kans dus om een diploma te behalen, maar ook om praktische ervaring op te doen en jezelf voor te bereiden op een succesvolle carrière in de horeca.

Duale opleidingen

De meeste duale opleidingen zijn opgedeeld in modules die elkaar in logische volgorde opvolgen tot het behalen van een kwalificatie.

Keukenmedewerker

Medewerker fastfood

Hulpkelner

Medewerker kamerdienst

2de graad

Restaurant & Keuken

Grootkeuken & catering

Medewerker spoelkeuken

3de graad

Kok

Hotelreceptionist

Grootkeukenkok

7de leerjaren

*Buitengewoon secundair onderwijs

Ook in het buitengewoon secundair onderwijs zijn er heel wat opleidingen die een mooie toekomst in onze sector bieden. Dit kan, afhankelijk van het aanbod van de school, in een voltijds en duaal traject. Uiteraard steeds met de gepaste ondersteuning en begeleiding.

Niet zeker of een horecaopleiding iets voor je kind/jou is? Gebruik onze handige tips, tricks & tools
om je te helpen bij de studiekeuze!

Wist je dat je jezelf kan blijven bijscholen eens je in de horecasector werkt?

Ontdek alle een-/tweedaagse opleidingen van Horeca Forma hier

Verder studeren

Wat na het secundair onderwijs?

Na het secundair bieden verschillende onderwijsinstellingen de mogelijkheid aan om verder te studeren. Wil je verder studeren of kom je later tot het besef dat de horeca echt iets voor jou is? Wil je jouw eigen restaurant, bar of feestzaal openen? In de horeca doe je veel ervaring op op de werkvloer, maar met een goede opleiding heb je wel een streepje voor.

Horeca opleidingen 2.jpeg

Verder studeren

Ook na je 18de kan je nog een horecadiploma behalen.

Dit zijn de opties:

1

De meeste hotelscholen in Vlaanderen bieden 7de leerjaren aan. De invulling en inhoud van deze opleidingen worden ten laatste in 2025 bepaald. 

2

Aan de hogeschool kan je een graduaatsopleiding LoReCa of een professionele bachelor zoals Hotelmanagement volgen. Deze worden momenteel aangeboden bij AP Hogeschool in Antwerpen, Vives in Brugge en Erasmushogeschool in Brussel. 

AP Hogeschool

Vives

Erasmushogeschool

3

Het volwassenenonderwijs biedt veel mogelijkheden, perfect combineerbaar met een job. In enkele CVO's kan je ook een duaal

traject volgen.

4

Ben je werkzoekend? Dan kan je bij Horeca Forma terecht voor een intensieve, korte werkzoekendenopleiding. Helemaal gratis trouwens.

Levenslang leren

Je bent nooit te oud om te switchen naar een horecajob. Dus vaarwel saaie job, hallo horecacarrière! Wat je ook gestudeerd hebt, je kan je later altijd bijscholen. De horecasector ontvangt gemotiveerde mensen met open armen.

Horeca opleidingen 3.jpeg

In de meeste jobs leer je al doende aan de zijde van je ervaren collega's. Natuurlijk heb je een streepje voor als je investeert in een goede horecaopleiding. In een Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO's) of bij Syntra kan je korte of lange cursussen volgen, in het avond- of dagonderwijs.

Wist je dat je bij Horeca Forma ook meer dan 100 verschillende opleidingen kan volgen als horecamedewerker (of als je tot 1 jaar geleden nog in de horeca hebt gewerkt) om jezelf te professionaliseren?

 

 

 

 

 

 

Ben je ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB, dan heb je recht op de gratis werkzoekendenopleidingen van Horeca Forma en VDAB. Een bartenderopleiding, opleiding tot hulpkok of hotelreceptionist, ... het kan allemaal.

 

Voor de opstart van je eigen zaak, raden wij de Horeca Vlaanderen startersopleidingen aan.

bottom of page