top of page
AdobeStock_509315730 - banner groter.jpeg

Al gedacht aan een horeca studie?

Ga je van het basis naar het secundair onderwijs of verander je van studierichting of school in de 2de of 3de graad? Dat is een grote stap in je leven. Zie je door het bos de bomen niet meer? Begrijpelijk! Er zijn dan ook zo veel verschillende studierichtingen... Ook al aan een horeca studie gedacht? Deze website is een studiekeuzegids voor kind en ouder(s) met een speciale focus op schoolloopbaan binnen horecaonderwijs.

AdobeStock_54048434- homepage website.jpeg
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor..."

Hulp nodig bij je studiekeuze?

Welke studie past bij mijn kind? 

Als ouder speel je een cruciale rol in de studiekeuzebegeleiding van je kind. Gemakkelijk? Absoluut niet.

Wij hebben de nodige informatie verzameld en tools klaar staan die je helpen om met een brede blik de juiste ondersteuning te bieden.

AdobeStock_364117801- homepage website.jpeg

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud..."

Voornaam naam

Wist je dat er 33 Vlaamse scholen in het secundair onderwijs

een horecaopleiding aanbieden?

1

Van event manager voor een festival tot barista in een gezellige koffiezaak. In de horeca kan je enorm veel richtingen uit, ook later als je wil doorstromen naar een andere functie. Zelfs buiten de horecasector zullen werkgevers aan je mouw trekken.

"Werken in de horeca heeft me aangenaam verrast..."

Voornaam naam

2

Horeca opleidingen focussen sterk op sociale vaardigheden en persoonlijk contact. Ook praktisch gebruik van verschillende talen en ondernemerschap hebben een belangrijke plaats in de opleidingen. Je ontwikkelt jezelf dus continu als mens, zowel in de opleiding als op het veld.

3

Van diversiteit gesproken! In de horeca werk je in een gendergelijke omgeving met verschillende nationaliteiten en culturen.

FAQ

Welke studiekeuze past bij mij?

Ga je naar de 1ste graad van het middelbaar? Dan moet je nog geen specifieke richting kiezen. Dat gebeurt pas vanaf de 2de graad. In de 1ste graad ga je naar de A- of B-stroom en krijg je naast algemene vakken (wiskunde, talen, …) ook enkele keuze-uren. Hier kan je een vak/vakken kiezen die je interesseren om er alvast meer over te leren en je al wat voor te bereiden op de 2de graad. Vanaf de 2de graad kan je uit veel verschillende richtingen kiezen binnen 8 verschillende studiedomeinen én binnen 3 verschillende finaliteiten (arbeidsmarktgericht, doorstroomgericht of dubbele finaliteit): Economie & Organisatie Sport STEM Voeding & Horeca Kunst & Creatie Land- en Tuinbouw Taal & Cultuur Maatschappij & Welzijn Meer informatie vind je op deze website.

Hotelschool, wat houdt het in?

Als je voor hotelschool kiest, kies je sowieso voor een brede opleiding waarmee je nog alle kanten op kan. In de 1ste graad leer je tijdens de keuze-uren (differentiatie-uren en basisopties) al wat horeca inhoudt, maar daarnaast krijg je zoals elke leerling vooral algemene vakken. Vanaf de 2de graad kies je echt een studierichting zoals Restaurant & Keuken (arbeidsmarktgericht) of Horeca (ook gekend als Hotel, dubbele finaliteit). Op het menu staan algemene vakken zoals talen, toegepaste wiskunde, economie, … en veel praktijkuren. Tijdens praktijklessen leer je bijv. zaal- en keukentechnieken, drankenkennis, klantencommunicatie, etc. Veel voltijdse scholen hebben een didactisch restaurant dat leerlingen mee uitbaten, in andere scholen kunnen leerlingen meedraaien op de werkvloer dankzij stages (alternerend leren) of duaal leren. Wist je trouwens dat je niet heel het land moet doorkruisen om een horeca opleiding te volgen? In Vlaanderen zijn er 33 voltijdse secundaire scholen die horeca studies aanbieden. Meer informatie vind je op deze website.

Is er een hotelschool bij mij in de buurt?

Er zijn 33 voltijdse secundaire scholen in Vlaanderen die een horeca studie aanbieden. Je moet dus zeker niet het hele land doorkruisen! Op onze website vind je een lijst met alle scholen, alsook data van opendeurdagen/infomomenten en een link naar hun website. Ben je op zoek naar een deeltijdse secundaire school of een school in het buitengewoon secundair onderwijs? Deeltijds onderwijs is een combinatie van leren én werken waarbij de focus sterk ligt op de begeleiding naar de arbeidsmarkt. De meeste deeltijdse opleidingen zijn opgedeeld in modules die elkaar in logische volgorde opvolgen tot het behalen van een kwalificatie. Ook in het buitengewoon secundair onderwijs zijn er heel wat opleidingen die jou/je kind een mooie toekomst in onze sector bieden. Dit kan, afhankelijk van het aanbod van de school, in een voltijds of duaal traject. Uiteraard steeds met de gepaste ondersteuning en begeleiding. Scroll naar het gedeelte deeltijds onderwijs op de pagina met horecaopleidingen voor meer informatie.

Heb ik een diploma nodig om in de horeca te werken?

Zoals in elk beroep zal een goede opleiding de basis zijn om te starten, maar vooral ook om door te groeien in verschillende jobs. Een diploma zal daarnaast altijd invloed hebben op de functie die je uitoefent, en dus ook je loon.

bottom of page