top of page

Een horeca studie, wat houdt het in?

Horeca opleidingen banner.jpeg

Fijn dat je interesse hebt in het studiedomein 'Voeding en Horeca', want geef toe, in de horeca zal je je niet gauw vervelen! Benieuwd naar wat het horecaonderwijs voor jou in petto heeft? Lees dan gerust verder.

Wil je kind een horecaopleiding volgen? Wees gerust,

Ook dan zal je oogappel leren wanneer WO1 plaatsvond, wat de hoofdstad

van Duitsland is en hoe je in het Frans vraagt waar het toilet is. ;-)

Werking secundair onderwijs 
voor scholen met horeca opleidingen

Vlaanderen telt 33 voltijdse middelbare hotelscholen, technische of beroepsscholen. Voor elke creatieve doener is er dus wel ergens een geschikte horecaopleiding en school te vinden. Maar hoe zit de algemene werking in elkaar van horecaopleidingen? We duiken er samen met jou even in.

Informatie voor ouders 2 (canva).jpeg

Opgelet!

Momenteel zitten we midden in de modernisering van het onderwijs. Stap voor stap worden alle leerjaren van het secundair onderwijs hervormd.

Bijvoorbeeld:

  • We spreken van finaliteiten (arbeidsmarktgericht (A), doorstroomgericht (D), dubbele finaliteit (D/A)) in plaats van onderwijsvormen (ASO, TSO, KSO, BSO).
     

  • Specialisatiejaren in het 7de jaar van de arbeidsmarktgerichte finaliteit (vroegere BSO) worden ook Se-n-Se's (secundair na secundair) en zijn vrijblijvend.

Op deze website gebruiken we de terminologie van de modernisering.

1ste graad secundair onderwijs

Je gaat naar de 1ste graad en komt terecht in de A- of B-stroom in het voltijds secundair onderwijs (verplicht). Elke leerling krijgt dezelfde algemene vakken, maar er zijn ook differentiatie-uren (1ste + 2de leerjaar) en basisopties (2de leerjaar) waar je uit kan kiezen. De differentiatie-uren dienen ter versterking, verdieping of  verkenning van bepaalde vakken. De basisopties dienen ter voorbereiding van je studiekeuze die je vanaf de 2de graad moet maken. Een van de basisopties is Voeding & Horeca. Je proeft hier alvast van wat horeca inhoudt en ontdekt zo of het iets voor jou is en zo ja, welke richtingen in de 2de en 3de graad mogelijk zijn.

Vanaf 2de graad secundair onderwijs

Studierichting kiezen

Vanaf de 2de graad kiest elke leerling een studierichting. Binnen het studiedomein 'Voeding & Horeca' kan je kiezen tussen specifieke richtingen zoals 'Restaurant & Keuken' (arbeidsmarktgericht) en 'Horeca' (ook gekend als Hotel, dubbele finaliteit). Op het menu staan algemene vakken zoals talen, toegepaste wiskunde, economie... en veel praktijkuren waar je alle vakspecifieke technieken en vaardigheden

kan inoefenen.

Laat je onderdompelen in de werking van keuken en zaalbediening! Je krijgt veel praktijk, maar ook aan algemene vakken is er geen gebrek. Theorie en vaktechnologie zijn grotendeels verwezen in de praktijklessen. Er is veel ruimte voor creatitviteit, economische én duurzame keuzes. Ook ligt er een sterke focus op de ontwikkeling van sociale vaardigheden en gastvriendelijkheid. Stages geven je een realistische indruk van de bedrijfsleven en ontplooien je talenten nog beter. Je leert al doende!

Restaurant & keuken (A)

Je maakt op een technische en praktische manier kennis met de de verschillende taken in de keuken en de zaal. Je helpt mee met maaltijdbereidingen in een professionele keuken, leert gasten op een aangename manier bedienen en krijgt een stevige basis mee van voedings- en menuleer. In drankenkennis kom je alles te weten over de verschillende dranken. Daarnaast ligt de focus sterk op moderne talen, het verwerken van cijfers en het ontwikkelen van sociale vaardigheden en gastvriendelijkheid. Competenties die niet weg te denken zijn uit de sector en in het bedrijfsleven algemeen.

Horeca (D/A)

Voltijds en deeltijds secundair onderwijs

Zolang je nog geen 15 bent en de 1ste graad nog niet hebt afgerond, is voltijds secundair onderwijs je enige optie. Daarna verandert dat. Dan mag je, als je dat zou willen, eventueel kiezen voor een Centrum voor Deeltijds Onderwijs of een Syntra-Campus. Maar natuurlijk kan je ook gewoon in een school voor voltijds secundair onderwijs blijven.

Hoe dan ook, vanaf dan begint de deeltijdse leerplicht. Dat wil zeggen dat je een stage (alternerend leren) zal volgen of aan duaal leren zal doen. Zo proef je al snel van het echte werkleven. Als je de school verlaat, kan je meteen aan het werk of verder studeren en, wie weet, je eigen horecazaak openen! Eigenlijk is met een horecadiploma alles nog mogelijk.

Deeltijds onderwjs
Duaal leren

Wat houdt deeltijds onderwijs in?

Deeltijds onderwijs is een combinatie van leren én werken met een sterke focus op de begeleiding naar de arbeidsmarkt ligt. Daarnaast screent men elke jongere op interesses, motivatie en arbeidsrijpheid. Op die manier kunnen ze je goed begeleiden gedurende het secundair onderwijs en samen bekijken welke richtingen binnen de horecasector het beste bij je passen.

Duaal leren

Sinds 2019 wordt het systeem van leren en werken hervormd naar duaal leren. Deze hervorming zal afgerond zijn in schooljaar 2025-2026.

 

In duaal leren combineer je leren in een onderneming met leren bij een onderwijsinstelling. Deze instelling kan een school voor voltijds secundair onderwijs, een centrum voor deeltijds onderwijs, een Syntra-campus of een school voor buitengewoon secundair onderwijs* zijn.

Deeltijdse opleidingen

De meeste deeltijdse opleidingen zijn opgedeeld in modules die elkaar in logische volgorde opvolgen tot het behalen van een kwalificatie.

Keukenmedewerker

Medewerker fastfood

Hulpkelner

Medewerker kamerdienst

Restaurant & Keuken

Grootkeukenhulpkok

Grootkeuken & catering

3de graad

2de graad

*Buitengewoon secundair onderwijs

Ook in het buitengewoon secundair onderwijs zijn er heel wat opleidingen die een mooie toekomst in onze sector bieden. Dit kan, afhankelijk van het aanbod van de school, in een voltijds of duaal traject. Uiteraard steeds met de gepaste ondersteuning en begeleiding.

Niet zeker of een horecaopleiding iets voor je kind/jou is? Gebruik onze handige tips, tricks & tools
om je te helpen bij de studiekeuze!

Wist je dat je jezelf kan blijven bijscholen eens je in de horecasector werkt? Ontdek alle een-/tweedaagse opleidingen van Horeca Forma hier

Wat na het middelbaar onderwijs?

Na het secundair onderwijs bieden verschillende onderwijsinstellingen de mogelijkheid aan om verder te studeren. Wil je verder studeren of kom je later tot het besef dat de horeca echt iets voor jou is? Wil je jouw eigen restaurant, bar of feestzaal openen? In de horeca doe je veel ervaring op op de werkvloer, maar met een goede opleiding heb je wel een streepje voor.

Horeca opleidingen 2.jpeg
Verder studeren

Verder studeren: 18-25 jaar

Ook na je 18de kan je nog een horecadiploma behalen.

Dit zijn de opties:

1

De meeste hotelscholen in Vlaanderen bieden Se-n-Se's (secundair na secundair) aan. De invulling en inhoud van deze opleidingen worden ten laatste in 2025 bepaald. 

2

Aan de hogeschool kan je een graduaatsopleiding Loreca of een bachelor zoals Hotelmanagement volgen. Deze worden momenteel aangeboden bij AP Hogeschool in Antwerpen, Vives in Brugge en Erasmushogeschool in Brussel. 

3

Het Deeltijds Beroepsonderwijs is een goede voorbereiding op een toffe horecajob. Neem een kijkje op de lijst met alle Centra voor Deeltijds Onderwijs en Syntra campussen met horecaopleidingen.

4

Het volwassenenonderwijs biedt veel mogelijkheden, perfect combineerbaar met een job.

5

Ben je werkzoekend? Dan kan je bij Horeca Forma terecht voor een intensieve, korte werkzoekendenopleiding. Helemaal gratis trouwens.

Verder studeren: +25 jaar

Je bent nooit te oud om te switchen naar een horecajob. Dus vaarwel saaie job, hallo horecacarrière! Wat je ook gestudeerd hebt, je kan je later altijd bijscholen. De horecasector ontvangt gemotiveerde mensen met open armen.

Horeca opleidingen 3.jpeg

In de meeste jobs leer je al doende aan de zijde van je ervaren collega's. Natuurlijk heb je een streepje voor als je investeert in een goede horecaopleiding. In een Centrum voor Volwassenenonderwijs of bij Syntra kan je korte of lange cursussen volgen, in het avond- of dagonderwijs.

Wist je dat je bij Horeca Forma ook meer dan 100 verschillende opleidingen kan volgen als horecamedewerker (of als je tot 1 jaar geleden nog in de horeca hebt gewerkt) om jezelf te professionaliseren?

 

 

 

 

 

 

Ben je ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB, dan heb je recht op de gratis werkzoekendenopleidingen van Horeca Forma en VDAB. Een bartenderopleiding, opleiding tot hulpkok, of hotelreceptionist,... het kan allemaal.

 

Voor de opstart van je eigen zaak, raden wij de Horeca Vlaanderen startersopleidingen aan.

"

Beste quote (1 zin) van jonge

chef waarom horeca(studie)

- Voornaam naam -

bottom of page