top of page

Welke studierichting past bij mij?

Naar het secundair onderwijs 1ste, 2de of 3de graad

Informatie voor jongeren banner (canva).jpg

Ga je van het basis naar secundair onderwijs? Of verander je van school en richting in de 2de of 3de graad? Dat is een grote stap waar we je graag bij helpen. Begin bij het begin: wat zijn jouw interesses en kwaliteiten? Let's find out!

Speel het online, avontuurlijk spel van vanbasisnaarsecundair.be en ontdek welk studiedomein bij jouw interesses en kwaliteiten past.

Valt een horeca studie in de smaak?

Informatie voor jongeren 1 (canva) .jpg

Droom je ervan om ooit je eigen hippe cocktailbar of koffiezaak te openen? Of wil je later de coolste evenementen organiserenOnze mooie horecasector wacht op talenten zoals jou. Je kan al voor een horecaopleiding kiezen vanaf 12 jaar of later de switch maken.

 

 

Twijfel je nog welke studiekeuze bij je past? En of je passie misschien binnen horeca ligt? Dat is helemaal normaal. Wij helpen je graag op weg met je studiekeuze voor de 1ste, 2de en 3de graad secundair onderwijs.

Veel verschillende hotelscholen in Vlaanderen

Er zijn veel middelbare scholen in Vlaanderen waar je een horecaopleiding kan volgen. Je moet dus niet het hele land doorkruisen. Weet je niet welke school het beste bij je past? Check de lijst met middelbare scholen en breng je favoriete scholen een bezoekje tijdens de opendeurdagen en infomomenten.

Informatie voor jongeren 2 (canva).jpg
Beste quote (1 zin)
van jonge chef
waarom horeca(studie)

"

Werken in de horeca?
Da's plezant!

2

3

Je komt terecht in een sector waar je al je creativiteit kan uiten en mee mag nadenken over hoe je dingen kan verbeteren. Denk bv. aan het tegengaan van de klimaatsopwarming met vegan koken. Er zijn veel mogelijkheden in de horeca om je steentje hieraan bij te dragen.

Van diversiteit gesproken! In de horeca is iedereen gelijk. Je werkt samen met mensen uit verschillende landen, van andere culturen en met personen van hetzelfde en ander geslacht.

1

Je mag dagelijks meegenieten van de fijne sfeer binnen de gezelligste sector die er is! Bovendien deel je dezelfde passie met de rest van je team, mooi toch?

En je kan meedoen met leuke challenges ;)

 Vier challenges van TikTokker
Aaron De Groeve 

Leerlingen van de hotelschool daagden Aaron uit met 4 challenges, ontdek ze hieronder. Zo zie je maarhoe belangrijk een horecaopleiding is. ;)

Let's talk about numbers!

Wist je dat horecamedewerkers hun job
echt aantrekkelijker vinden?

  • 70% geeft aan dat er veel afwisseling is hun job

  • 2/3de zegt veel plezier te beleven tijdens het werk

  • 70% zegt een goede band te hebben met hun baas

  • 2/3de geeft aan zelf inbreng te kunnen hebben
    en hierbij eigen capaciteiten ten volle te benutten

  • 60% geeft aan echt creatief bezig te kunnen zijn in hun job

Jobs horeca

Wil je een dagelijkse portie gezelligheid op je bord? Dan ben je bij de horeca op de goede plaats. Onze horecasector laat vele harten sneller slaan. Wil jij hier graag aan meewerken? Dat kan! En wel op veel verschillende manieren.

FAQ

Welke studiekeuze past bij mij?

Ga je naar de 1ste graad van het middelbaar? Dan moet je nog geen specifieke richting kiezen. Dat gebeurt pas vanaf de 2de graad. In de 1ste graad ga je naar de A- of B-stroom en krijg je naast algemene vakken (wiskunde, talen, …) ook enkele keuze-uren. Hier kan je een vak/vakken kiezen die je interesseren om er alvast meer over te leren en je al wat voor te bereiden op de 2de graad. Vanaf de 2de graad kan je uit veel verschillende richtingen kiezen binnen 8 verschillende studiedomeinen én binnen 3 verschillende finaliteiten (arbeidsmarktgericht, doorstroomgericht of dubbele finaliteit): •Economie & Organisatie •Sport •STEM •Voeding & Horeca •Kunst & Creatie •Land- en Tuinbouw •Taal & Cultuur •Maatschappij & Welzijn Alle richtingen voor de 2de en 3de graad per domein en finaliteit vind je in de matrix die je kan downloaden in het website artikel van het Kabinet van de Vlaamse minister van Onderwijs. Meer informatie vind je op deze website.

Hotelschool, wat houdt het in?

Als je voor hotelschool kiest, kies je sowieso voor een brede opleiding waarmee je nog alle kanten op kan. In de 1ste graad leer je tijdens de keuze-uren (differentiatie-uren en basisopties) al wat horeca inhoudt, maar daarnaast krijg je zoals elke leerling vooral algemene vakken. Vanaf de 2de graad kies je echt een studierichting zoals Restaurant & Keuken (arbeidsmarktgericht) of Horeca (ook gekend als Hotel, dubbele finaliteit). Op het menu staan algemene vakken zoals talen, toegepaste wiskunde, economie, … en veel praktijkuren. Tijdens praktijklessen leer je bijv. zaal- en keukentechnieken, drankenkennis, klantencommunicatie, etc. Veel voltijdse scholen hebben een didactisch restaurant dat leerlingen mee uitbaten, in andere scholen kunnen leerlingen meedraaien op de werkvloer dankzij stages (alternerend leren) of duaal leren. Wist je trouwens dat je niet heel het land moet doorkruisen om een horecaopleiding te volgen? In Vlaanderen zijn er 33 voltijdse secundaire scholen die horeca studies aanbieden. Meer informatie vind je op deze website.

Moet ik op internaat als ik een horeca studie wil volgen?

Er zijn een aantal scholen met internaten, maar dat is zeker niet noodzakelijk. De 33 Vlaamse hotelscholen liggen mooi verspreid zodat er ook altijd wel eentje bij jou in de buurt te vinden is. Ontdek alle scholen op onze website.

Is er een hotelschool bij mij in de buurt?

Er zijn 33 voltijdse secundaire scholen in Vlaanderen die een horeca studie aanbieden. Je moet dus zeker niet het hele land doorkruisen! Op onze website vind je een lijst met alle scholen, alsook data van opendeurdagen/infomomenten en een link naar hun website. Ben je op zoek naar een deeltijdse secundaire school of een school in het buitengewoon secundair onderwijs? Deeltijds onderwijs is een combinatie van leren én werken waarbij de focus sterk ligt op de begeleiding naar de arbeidsmarkt. De meeste deeltijdse opleidingen zijn opgedeeld in modules die elkaar in logische volgorde opvolgen tot het behalen van een kwalificatie. Ook in het buitengewoon secundair onderwijs zijn er heel wat opleidingen die jou/je kind een mooie toekomst in onze sector bieden. Dit kan, afhankelijk van het aanbod van de school, in een voltijds of duaal traject. Uiteraard steeds met de gepaste ondersteuning en begeleiding. Scroll naar het gedeelte deeltijds onderwijs op de pagina met horecaopleidingen voor meer informatie.

bottom of page